Blåbandslokalen i Södertälje, en liten gul byggnad som ligger centralt i staden, var nära att säljas då verksamheten och medlemmarna minskat under de senaste decennierna. Istället valde Stockholmsdistriktet att satsa på en helt ny verksamhet för föräldrar och barn.

Lasse Reuterberg och Göran Hägglundd

 

Initiativtagaren Lasse Reuterberg, ordförande i Södertälje Blåbandsförening, fick idén vid ett besök på Barnens Hus i Tidaholm 2003. Huset i Södertälje är betydligt mindre än det i Tidaholm men visade sig passa perfekt till en motsvarande verksamhet för hemmavarande föräldrar med barn. Den gamla möteslokalen anpassades med barnmöbler, mjuka mattor, kuddhörna och ett skaparrum.

 

Lena Linde och Marina

 

Personalen hittade Lasse av en slump när han besökte en butik i Södertälje med barnkalas som affärsidé. Där jobbade Lena och Marina med babymassage och olika sångsamlingar för små barn. De hade tidigare  arbetat på kommunens öppna förskola i Södertälje och var välkända bland föräldrarna i kommunen.

Sedan de kommunala öppna förskolorna i Södertälje lagts ner var behovet av en sådan här mötesplats enormt. Lena och Marina hade länge funderat på att driva en egen öppen förskola och de blev eld och lågor inför förslaget att bli anställda av Blåbandsföreningen.

Text av Ingalill Söderberg

Texten är ett utdrag ur En handbok om att starta och driva barnverksamhet och föräldrautbildning med fokus på alkoholfrågan. Handboken är framtagen av Stockholms Läns Blåbandsungdom 2008 med stöd från Stiftelsen  ansvar för Framtiden.